YABANCI DİL EĞİTİMİ İÇİN YURTDIŞINA GÖNDERİLECEK
ÖĞRETİM ELEMANLARINA YABANCI DİL KURS GİDERLERİNİN DESTEKLENMESİ AMACIYLA BURS VERİLMESİNE
İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Amaç
MADDE 1 - Bu Usul ve Esaslar, Devlet üniversitelerinin doktora derecesine sahip araştırma görevlisi, öğretim görevlisi veya Dr. öğretim üyesi kadrolarında görev yapmakta olan öğretim elemanlarının, yabancı dil seviyesini yükseltmek için yurtdışında katıldıkları yabancı dil kursu giderlerinin desteklenmesi amacıyla verilecek burslara ilişkin hususları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
MADDE 2 - Bu Usul ve Esaslar, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10’ uncu maddesi ile 23/12/2017 tarihli ve 7066 sayılı 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (E) işaretli cetvelin 73 üncü sırasının (g) bendine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar
MADDE 3 - (1) Bu Usul ve Esasların uygulanmasında;
a) Akademik Faaliyet Puanı: Üniversitelerarası Kurulun, farklı alanlar için tanımladığı doçentlik başvuru şartları çalışması esas alınarak ilgili üniversitenin yönetim kurulunca belirlenecek puanı,
b) Bursiyer: Bir devlet yükseköğretim kurumunda görevli, doktora derecesine sahip araştırma görevlisi, öğretim görevlisi veya Dr. öğretim üyesi kadrolarında görev yapmakta olan öğretim elemanlarını,
c) Kurs Desteği: Programdan faydalanan bursiyerlerin yabancı dil kurs giderlerinin desteklenmesi amacıyla aylık 2.500 TL’yi geçmemek üzere Yükseköğretim Kurulunca ilgili yükseköğretim kurumuna aktarılacak burs tutarını,
d) Yabancı Dil Kursu: Kursun verildiği dilin resmi dil olduğu bir ülkede en az beş yıldır yabancı dil eğitimi üzerine faaliyet yürüten eğitim yeri veya merkezi,
e) Yabancı Dil Puanı: YÖKDİL, YDS, E-YDS, ÜDS, KPDS’den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından, son beş yıl içinde, muadili en az elli veya en fazla altmış dört olan puanı,
f) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) : Yükseköğretim Kurulunu
g) Yükseköğretim Kurumu: Devlet Üniversiteleri ve Yüksek Teknoloji Enstitülerini,
ifade eder.
Kontenjanların Belirlenmesi
MADDE 4- Programdan 2018 yılında faydalandırılabilecek öğretim elemanı sayısı en fazla 400’dür.
2
MADDE 5- Program kapsamında Devlet yükseköğretim kurumlarının kullanabilecekleri kontenjan sayısı YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.
Başvuru Şartları
MADDE 6 – (1) Programdan yararlanmak üzere başvuruda bulunan bursiyer adaylarından aranan şartlar:
a) T.C. vatandaşı olmak,
b) Doktora derecesine sahip olmak,
c) Bir devlet yükseköğretim kurumunda, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi veya Dr. öğretim üyesi kadrolarından birinde çalışıyor olmak,
ç) Başvuru sırasında, akademik kadrolardaki toplam hizmet süresinin en az 3 yıl olduğunu … belgelendirmek,
d) Son beş yıl içinde aldığı yabancı dil puanının en az elli veya en fazla altmış dört puan olduğunu belgelendirmek,
e) Başvuru sahibinin (d) bendinde belgelendirdiği yabancı dilin eğitimini veren bir dil kursundan, en az iki en fazla altı ay süreyle kabul aldığını ve toplam kurs ücretini belgelendirmek,
f) Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerliği yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)
Başvuru
MADDE 7- YÖK tarafından her bir üniversiteye bildirilen kontenjan çerçevesinde, 6’ncı maddede sayılan şartları sağlayanlar, başvurularını kadrolarının bulunduğu Rektörlüklere yaparlar.
Değerlendirme
MADDE 8- (1) Başvuru yapılan ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulu, adayın yabancı dil puanı ile akademik faaliyet puanını dikkate alarak bir değerlendirme yapar. Değerlendirmede, adayın yabancı dil puanı ve akademik faaliyet puanının ağırlıkları eşit ve yüzde ellidir.
(2) Bursiyerlerin belirlenmesinde, alanlar arasında denge gözetilir.
Bildirim
MADDE 9- Yabancı dil eğitimi için yurtdışına gönderilmesi Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile uygun bulunan adaylar ilgili rektörlüklerce YÖK’e bildirilir.
Görevlendirme
MADDE 10- Rektörlüklerce bildirilen adaylar Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanır.
Görevlendirme Süresi
MADDE 11- Öğretim elemanlarının bu amaçla yurtdışında görevlendirmeleri en az 2 ay, en fazla 6 ay olmak üzere, 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yapılır.
3
Ödemeler
MADDE 12-
(1) Yabancı dil kurs ücretinin aylık tutarı 2.500 TL’yi geçmeyecek şekilde bursiyerin yurtdışında eğitim alacağı süre dikkate alınarak hesaplanır ve kadrosunun bulunduğu üniversiteye tek seferde aktarılır.
(2) İlgili üniversite, birinci fıkrada belirtildiği şekilde hesaplanarak kendisine ödenen tutarı aylıklar halinde bursiyere aktarır.
MADDE 13-
(1) Bu usul ve esaslar kapsamında yabancı dil eğitimi amacıyla/seviyelerini yükseltmek amacıyla yurtdışına gönderilen öğretim elemanları yabancı dil eğitimlerini tamamladıktan sonra yurtiçindeki üniversitesine dönmekle mükelleftir.
(2) Yurtiçindeki üniversitesine dönen öğretim elemanı, yurtdışında bulunduğu süre zarfında aldığı dil eğitimini ve eğitimi süresince ödediği kurs ücretini eğitim gördüğü kurumdan belgelendirmekle mükelleftir.
(3) Yurtdışına çıkmadan önce ilgili rektörlükler tarafından yukarıda sayılan hususlara dair Taahhütname ve Kefaletname senedi imzalatılır.
(4) Mücbir sebep olmaksızın eğitimlerini tamamlamadan yurtiçindeki üniversitesine dönenler; eğitimini tamamlamasına rağmen yurtiçindeki üniversitesine dönmeyenler haklarında yurtdışına çıkarken imzaladıkları Taahhütname ve Kefaletname Senedi uyarınca işlem yapılır.
Kaynak aktarımı
MADDE 14- (1) Burs programı kapsamında kullandırılması uygun görülen tutarlar 2547 sayılı Kanunun 10’uncu maddesi gereğince, YÖK bütçesinin (B) işaretli cetveline “05.2.6.99-Özel Bütçeli İdarelere Ait Diğer Paylar” ekonomik koduna gelir, (A) işaretli cetvelinde “09.4.2.25-YÖK Yurtdışı yabancı Dil Bursu” fonksiyonel koduna ve “05.2-Hazine Yardımları” ekonomik koduna ödenek kaydedilmek suretiyle “05.2.9.90-Diğer Hazine Yardımları” ekonomik kodundan tahakkuka bağlanarak ilgili yükseköğretim kurumunun muhasebe birimi hesabına aktarılır.
(2) YÖK tarafından yüksek kurumlarına aktarılan tutarlar bir yandan ilgili yükseköğretim kurumu bütçesinin (B) işaretli cetvelinde “04.5.1.15-YÖK Yurtdışı Yabancı Dil Burs Destekleri” ekonomik koduna öz gelir, diğer yandan (A) işaretli cetvelinde “09.4.2.25-YÖK Yurtdışı Yabancı Dil Bursu fonksiyonel koduna ve “05.4-Hane Halkına Yapılan Transferler” ekonomik koduna ödenek kaydedilmek suretiyle “05.4.1.02-Yurtdışı Burslar” ekonomik kodundan tahakkuka bağlanarak ilgililere ödenir.
4
Harcama ve iade
MADDE 15- (1) Bu Program kapsamında yabancı dil eğitimi alarak yabancı dil seviyesini yükseltmek amacıyla gönderilecek öğretim elemanlarının adına yükseköğretim kurumlarına aktarılan kaynaklardan, belirlenen sürelerde kullanılmayan veya mahsup işlemleri sonrasında artan tutarlar, konu hakkında yapılacak detaylı açıklama ile birlikte YÖK’ün muhasebe biriminin hesabına iade edilir.
(2) Bu program kapsamında yabancı dil kurs giderlerinin desteklenmesi amacıyla bursiyerlere ödenen burs tutarının, yabancı dil kurs ücretini aşması halinde aşan kısım bursiyerler tarafından ilgili yükseköğretim kurumuna iade edilir.
Sorumluluk
MADDE 16- (1) Yükseköğretim kurumları, bu Usul ve Esaslarda kendisine verilen görevlerin mevzuata uygun olarak ve etkin bir şekilde yürütülmesinden ve Yükseköğretim Kuruluna gerekli bilgi akışının sağlanmasından sorumludur.
(2) Yükseköğretim kurumlarına gönderilen kaynağın amacı dışında kullanılması durumunda sorumluları hakkında idari, mali ve cezai hükümler ayrıca uygulanır.
Denetim
MADDE 17 – Yürütülen faaliyetler 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre denetlenir.
Tereddütlerin giderilmesi
MADDE 18 – Bu Usul ve Esasların uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Yürütme Kurulu yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 19- Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen bu Usul ve Esaslar 1/1/2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20- Bu Usul ve Esasları, Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.