Sakarya Üniversitesi Önlisans Düzeyindeki Programlar Arasında Çift Anadal (ÇAP) ve Yandal Programı Yönergesi
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
ÖNLİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA
ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ
(03.05.2018 tarih ve 500 sayı ve 10 Nolu Üniversite Senato Kararı)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi’nde önlisans düzeyindeki programlar arasında yürütülen çift anadal ve yandal programlarına ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - Bu yönerge, Sakarya Üniversitesi’nde önlisans düzeyindeki programlar arasında yürütülen çift anadal ve yandal programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile bu programların uygulamalarına ve açılacak çift anadal ve yandal programlarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7. Maddesinin 1. Fıkrasının (e) bendi, 14. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinin 2 numaralı alt bendi, 44. Maddesinin (b) fıkrası ve 24 Nisan 2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Önlisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 16, 17, 18, 20 ve 21. Maddeleri ile 27/08/2018 tarih ve 28038 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Sakarya Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 9. ve 10. Maddeleri hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - Bu yönergede geçen;
- Anadal: Öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları (ÖSYS) veya eşdeğeri bir sınavla yerleştirilerek veya yatay geçiş yolu ile kabul edilerek üniversitede kayıtlı oldukları önlisans programını,
- Çift Anadal Programı (ÇAP): Bir önlisans programını başarı ile sürdüren öğrencilerin, bu önlisans programına ek olarak kayıtlı oldukları ikinci bir önlisans programını,
- GNO: Genel Ağırlıklı Not Ortalaması ’nı ifade eder.
- İlgili bölüm: Çift anadal ve yandal yapılan önlisans programını,
- İlgili kurul: MYO Kurulunu,
- İlgili yönetim kurulu: MYO Yönetim Kurulunu,
- ÖİDB: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,
- Rektör: Sakarya Üniversitesi Rektörünü,
- Senato: Sakarya Üniversitesi Senatosunu,
- Üniversite: Sakarya Üniversitesini,
- Yandal programı: önlisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, bu önlisans programına ek olarak üniversitede kayıtlı oldukları yandal programını,
- Yönetmelik: 24 Nisan 2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Önlisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğini ve 27/08/2018 tarih ve 28038 sayılı Resmi
Gazete’de yayınlanan Sakarya Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Çift Anadal (Çap) Programı
Amaç
MADDE 5 - Çift anadal programının amacı, kendi bölümlerinde önlisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir anadalda önlisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamaktır.
Eğitim Öğretime İlişkin Esaslar
MADDE 6-
- ÇAP öğrencinin kayıtlı olduğu anadal programından bağımsız bir programdır.
- ÇAP, ilgili bölümün önerisi, MYO Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Senatosu'nun onayı ile açılır. Senatoda onaylanan program izleyen yarıyılda uygulanır.
- ÇAP 'a kayıtlı öğrencilerin bu programları tamamlamaları için, anadal programında olan dersler dışında, ilgili çift anadal programını açan bölümce verilen en az 30 AKTS ders almaları gerekir. İki program arasında bu şart sağlanamıyorsa ÇAP açılamaz.
- Bir öğrenci aynı anda birden fazla ÇAP ya da hem bir ÇAP hem de yandal programına kayıt yaptıramaz.
- ÇAP için ek sınıf açılmaz. ÇAP'a başvuran öğrenciler o bölümün öğrencileri ile birlikte derslere devam ederler.
- ÇAP’ da öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde (transkript) gösterilir.
- Öğrencinin kendi bölümünün önlisans programı ile ÇAP 'ın ayrılığı esastır. ÇAP nedeniyle, öğrencinin anadal programındaki başarısı ve mezuniyeti hiç bir biçimde etkilenmez. Kayıtlı olduğu birinci anadalından mezun olan öğrenciye anadalına ait önlisans diploması verilir.
Kontenjanlar
MADDE 7 - Bir bölümün toplam ÇAP kontenjanı, o yıl ÖSYM kılavuzunda belirlenen öğrenci kontenjanının aşmayacak şekilde ilgili bölüm kurullarınca belirlenir.
Programa Başvuru Ve Koşullar
MADDE 8-
- Öğrenci, anadal diploma programının en erken ikinci ve en geç üçüncü yarıyılın başında Sakarya Üniversitesi Senatosunca açılması uygun görülen çift anadal programlarına başvurulabilir.
- Öğrencinin ÇAP başvurusunda bulunabilmesi için:
- Anadal diploma programında bulunduğu döneme kadar tüm derslerini almış ve başarmış olması gerekir.
- Genel ağırlıklı not ortalamasının en az 3.00 olması gerekir. Ortalama hesabı sırasında başvuru yapılan yarıyıl itibarı ile üst yarıyıldan alınmış derslerin başarı durumuna bakılmaz ve genel not ortalaması hesabına katılmaz.
- Anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunması gerekir.
ç) Genel ağırlıklı not ortalamasının en az 3,00/4,00 olan, ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunamayan öğrenciler çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olmak kaydıyla çift anadal programına başvurabilir.
- ÇAP başvurularının değerlendirilmesinde öncelikle genel not ortalamasına, ortalamanın eşitliği halinde öğrencinin tamamlamış olduğu toplam kredisine bakılır. Fazla kredi tamamlamış olan öğrencilere öncelik verilir.
- Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Şartlar ilgili bölüm tarafından belirlenip MYO Yönetim Kurulunca onaylanır.
Değerlendirme, Programa Kabul
MADDE 9 -
- Başvurular, bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile değerlendirme aşamasında “kabul” ya da “ret” şeklinde sonuçlandırılır.
- ÇAP'a kayıt hakkı kazanan öğrenciler ilan edilen başvuru takviminde belirtilen son kayıt tarihine kadar kayıtlarını yaparlar.
- ÇAP programına yedek kayıt hakkı kazanan öğrenciler, hak doğması durumunda ilan edilen tarihte kayıtlarını yaparlar.
Programdan Geçici Veya Sürekli Ayrılma
MADDE 10 -
- Anadal programında kaydı dondurulan öğrencinin ÇAP kaydı da dondurulur.
- Anadal programında Erasmus, Mevlana gibi değişim programı kapsamında olan öğrencinin ÇAP süresi işler.
Başarı Ve Mezuniyet Koşulları
MADDE 11 -
- Tüm ÇAP öğrenimi süresince öğrencinin anadalındaki genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2,50/4,00 düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 2,50/4,00 altına düşen öğrencinin kaydı ÇAP ’tan silinir.
- ÇAP’a devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal programından mezun olması halinde verilebilir.
- Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak çift anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.
- ÇAP ’dan iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ÇAP kaydı silinir.
- Öğrenci çift anadal programını kendi isteği ile bırakabilir.
- ÇAP’da başarısız olan öğrencilerin ÇAP kapsamında almış oldukları dersler, yandal programı için yeterli ise yandal sertifikası verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yandal Programı
Amaç
MADDE 12 -
- Yandal programının amacı, anadal önlisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir önlisans programı kapsamında belirli bir konuya yönelik olarak bilgi ve görgülerini artırmayı sağlamaktır.
- Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokullarında yürütülen yandal programlarına ilişkin esasları düzenlemektir.
Eğitim Öğretime İlişkin Esaslar
MADDE 13 -
- Yandal programı öğrencinin kayıtlı olduğu anadal programından bağımsız bir programdır.
- Yandal programı, ilgili program/bölümün önerisi, MYO Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Senatosu'nun onayı ile açılır. Senatoda onaylanan program izleyen yarıyılda uygulanır.
- Yandal programı 15 AKTS kredisinden az olmayan derslerden oluşur ve bu dersler Senato tarafından onaylanır.
- Yandal programında alınacak dersleri ilgili program/bölüm belirler.
- Farklı disiplinlerdeki programlar birden fazla programı açabilir.
- Yandal programına kayıtlı öğrenci, bir dönemde anadal programında aldığı derslere ilave olarak 3 ders alabilir. İlave olarak alınan dersler sadece yandal programından olmak zorundadır.
- Yandal programının uygulanması, müfredat değişiklikleri ve intibak konularında anadal programlarında kullanılan esaslar geçerlidir.
- Anadal programına ek olarak sadece bir ÇAP veya sadece bir yandal programına kayıt yaptırılabilir. Aynı anda ÇAP ve yandal programına kayıt yapılamaz.
- Yandal programlarına ait ders plan değişiklikleri akademik takvime uygun olarak ilgili birim kurulu tarafından karara bağlanır ve senato kararı ile kesinleştikten sonra ilan edilir.
- Çift anadal programından ayrılan öğrencilerin; aldığı dersler ile aynı bölüm tarafından verilen bir yandal programı varsa ve öğrenci tercih ettiği yandal programının gerekliliklerini sağlıyorsa, yandal programına ait sertifikayı almaya hak kazanır. Böyle bir durumda, öğrenci tercih ettiği ilgili yandal programının tüm gereklerini yerine getirememişse eksik derslerini tamamlayabilmesi amacıyla, kendisine bulunduğu döneme bakılmaksızın o yandal programına kayıt hakkı tanınır.
- Önceki öğrenimlerin kazanılması kapsamında yapılan sınav hakkı yandal dersleri için verilmez.
Kontenjanlar
MADDE 14 -
- Bir bölümün toplam Yandal kontenjanı akademik yıl bazında ilgili bölüm kurullarınca öğretim türüne göre ayrı ayrı belirlenir.
- Yandal programı kontenjanlarına yeterli başvuru olmaması durumunda ilgili birim programı geçici veya daimi kapatabilir.
Programa Başvuru Ve Koşullar
MADDE 15 -
- Yandal programına başvuru, öğrencinin anadal önlisans programına kayıt yaptırdığı ilk yarıyılından itibaren en erken aktif iki ve en geç aktif üçüncü yarıyılın başında olabilir.
- Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için bulunduğu döneme kadar ders planındaki tüm dersleri almış ve başarmış olması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2,50/4.00 olması gerekir.
- Yandal programına başvuru koşulları ve başvuru için gerekli belgeler ilan edilir.
- Başvurular, ilan edilen başvuru takviminde belirtilen son başvuru tarihine kadar yapılır.
- MYO müdürlüğü yandal başvurularını değerlendirmek üzere ilgili programa/bölüme gönderir.
- Bir öğrenci aynı anda iki yandal programına tercih sıralaması yaparak başvurabilir, ancak sadece bir yandal programına kayıt yaptırabilir. İlk tercihine yerleşen öğrencinin diğer tercihi dikkate alınmaz.
- Bir öğrenci kendi bölümünde açılan yandal programlarına başvuramaz.
Değerlendirme, Programa Kayıt, Kabul Ve Ders Sayımı
MADDE 16 - Başvurular, başvurulan yandal programını veren programın/bölümün önerisi ve
ilgili yönetim kurulu kararı ile değerlendirme aşamasında “kabul” ya da “ret” şeklinde sonuçlandırılır.
MADDE 17 - Yandal programında hakkı kazanan öğrenciler akademik takvimde ilan edilen başvuru son kayıt tarihine kadar kayıtlarını yaparlar.
MADDE 18 -
- Yandal programına kabul edilen öğrenci, belirlenen tarihte kayıt yaptırmadığı takdirde kayıt hakkından vazgeçmiş sayılır.
- ÇAP programına yedek kayıt hakkı kazanan öğrenciler, hak doğması durumunda ilan edilen tarihte kayıtlarını yaparlar.
- Öğrencilerin anadal ve yandal programlarına kayıt ve danışman onay işlemlerini ayrı ayrı yapmaları gerekir.
Programdan Geçici Veya Sürekli Ayrılma
MADDE 19 -
- Öğrenci yandal programını kendi isteği ile bırakabilir.
- Anadal programında izinli sayılan öğrenci, otomatik olarak yandal programında da izinli sayılır.
- Ana dal programında genel not ortalaması 2,00'ın altına düşen öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
- Yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
Başarı Ve Mezuniyet Koşulları
MADDE 20 -
- Yandal programını tamamlamak için yandal ders planındaki derslerin; anadal programındaki derslerden bağımsız olarak ağırlıklı genel not ortalaması en az 2,00/4,00 olmalıdır.
- Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece yandal sertifikası (başarı belgesi) düzenlenir. Bu sertifika diploma yerine geçmez.
- Yandal programını tamamlayan öğrenciye, anadal programından mezuniyet hakkını elde etmeden yandal programının sertifikası verilmez.
- Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ve henüz yandal programını bitiremeyen öğrencilere bu programı tamamlamak için ilgili yönetim kurulu kararı ile en fazla bir yarıyıl ek süre tanınır. Öğrenciler ek süre için bölüme ait öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler.
- Yandal programı nedeniyle, öğrencinin anadal programındaki başarısı ve mezuniyeti hiç bir biçimde etkilenmez.
- Yandal programı için ayrı not durum belgesi (transkript) düzenlenir. Yandal not durum belgesinde yandal programının tüm dersleri yer alır.
- İki programa birden saydırılan dersler öğrencinin her iki programındaki not durum belgesinde gösterilir.
Çeşitli Ve Son Hükümler
MADDE 21 - Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, ÇAP/Yandal programı olan programlar için,
öğrencilere akademik danışmanlık yapmak üzere öğretim elemanları arasından bir ÇAP/Yandal program koordinatörü atar.
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 22 - Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararlarına uygun olarak Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü’nün (MEYOK) kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 23 - Bu yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 24 - Bu yönerge hükümlerini Sakarya Üniversitesi Rektörü yürütür.