Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Lisans Öğrenme Güvencesi Komisyonu Yönergesi

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Lisans Öğrenme Güvencesi Komisyonu Yönergesi

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME FAKÜLTESİ
LİSANS ÖĞRENME GÜVENCESİ KOMİSYONU YÖNERGESİ
(30.11.2017 tarih ve 491 sayı ve 15 Nolu Üniversite Senato Kararı)
BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak
Amaç
MADDE 1 - Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğrenme Güvencesi Komisyonunun yetki ve sorumluluklarına ilişkin çalışma esasları belirlemek ve fakültenin misyonu, vizyonu, değerleri, akreditasyon standartları ve en iyi uygulamalar ışığında; öğrenme çıktıları ve program gözden geçirme süreçlerinin tasarımını içeren değerlendirme planlarını geliştirme ve izleme çabalarının düzenli ve etkin bir şekilde sürdürülmesini sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 - Bu yönerge, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Lisans Öğrenme Güvencesi Komisyonunun oluşturulması, işleyişi ve çalışma ilke ve görevlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 23.07.2015 tarih ve 29423 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği ve 27.08.2011 tarih ve 28038 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sakarya Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Komisyonun Yapısı, Çalışma Esasları ve Görevleri
Komisyonun Yapısı ve Çalışma Esasları MADDE 4 -
a) Öğrenme Güvencesi Komisyonu üyeleri, Kalite süreçlerinden sorumlu Dekan Yardımcısı, Akreditasyon Koordinatörü ve her bölümden ilgili bölüm başkanı tarafından görevlendirilen birer öğretim üyesi ya da bölüm başkanı ve Fakülte öğrenci temsilcisi ve Fakülte sekreterinden oluşur.
b) Bölüm başkanlıklarınca görevlendirilen üyeler iki yıl süre ile görev yaparlar; görevleri sona eren ya da çeşitli sebeplerle bir eksilme olması halinde yeni üyeler ya da görev süresi biten üyeler aynı usulle yeniden seçilebilirler.
c) Komisyonun başkanı kalite süreçlerinden sorumlu dekan yardımcısıdır. Bulunmadığı zamanlarda yerine vekâlet eden dekan yardımcısı toplantıya başkanlık eder. Sekretarya görevini Fakülte sekreteri yürütür.
ç) Komisyon, güz ve bahar yarıyılları sonunda biten yarıyıla ilişkin değerlendirmelerde bulunmak ve yeni yarıyıla ilişkin önerilerde bulunmak amacıyla yılda iki defa toplanır. Ancak gerek görüldüğü veya gündem oluştuğu zaman Fakülte Dekanının çağrısı ile olağan toplantı dönemleri dışında da toplanabilir.
d) Komisyon üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve katılan üyelerin kararlar oy çokluğu ile karar alınır. Öğrenci temsilcisi ve fakülte sekreterinin oy kullanma hakkı yoktur. Oyların eşit çıkması durumunda komisyon başkanının oy kullandığı tarafın görüşleri kabul edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Komisyonun Görevleri
MADDE 5 - Komisyonun görevleri aşağıdaki konuları kapsar:
a) Ders ve program düzeyinde Fakültenin misyonu ve Akreditasyon Standartları ile uyumlu öğrenim amaç ve çıktılarının belirlemek,
b) Dereceli puanlama anahtarı (Rubrik) ve eğitim hedeflerinin başarısını ölçebilen doğrudan veya dolaylı değerlendirme yöntemlerini ve araçlarını geliştirmek,
c) Değerlendirme ve program gözden geçirme takvimlerini oluşturmak,
ç) Verilerin toplanması ve analizlerin yapılmasını içeren öğrenme çıktılarına ulaşma başarısını değerlendirme sürecini yürütmek ve programları gözden geçirmek,
d) Ölçülebilir sonuçları tartışmak, özetlemek ve fakülte kurullarına, bölüm başkanlıklarına, danışma kuruluna, fakülte üyelerine, lisans müfredat komitesine ve öğrencilere rapor etmek,
e) Değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan eksikliklerini giderilmesini sağlamak ve böylece öğrenim döngüsünü tamamlamak için dekanlık, bölüm başkanlıkları ve lisans müfredat komisyonuna süreçlerin değiştirilmesi ve iyileştirilmesi için öğretim yöntemlerinin planlanması ve geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunmak,
f) Öğrenme güvencesi kapsamında dekanlıkça verilen diğer görevleri yapmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hükmü Bulunmayan Haller
MADDE 6 - Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği, Sakarya Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Sakarya Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Uygulama Esasları ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 7 - Bu yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 - Bu Yönerge hükümlerini İşletme Fakültesi Dekanı yürütür.