Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon İş Tanımı, Ücretlendirme ve Ek Ödemelere İlişkin Esaslar Hakkında Yönerge

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon İş Tanımı, Ücretlendirme Ve Ek Ödemelere İlişkin Esaslar Hakkında Yönerge

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON İŞ TANIMI, ÜCRETLENDİRME VE EK ÖDEMELERE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE

(05.10.2017 tarih, 489 sayılı ve 01 numaralı Üniversite Senato Kararı Kabul Edilmiştir.)

 

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

   

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; 18.11.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen üniversitelerce uygulanacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve, Usul ve Esaslara dayalı olarak Pedagojik Formasyon İş Tanımı, Ücretlendirme ve Ek ödemelere İlişkin esaslarını  düzenlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından sunulan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programının mali hususlarını kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı kanunun 58. Maddesi, 18.11.2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen üniversitelerce uygulanacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve, Usul ve Esaslar ile Sakarya Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği, 18/02/2011 tarih, 27850 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemelerin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik”, Öğretmen Adaylarının Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu 28/07/1998 tarihli Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Koordinasyon ve İşbirliği Protokolü hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu yönergede geçen;

a) Dekan: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanını ifade etmektedir.

b) Pedagojik Formasyon Başkanı: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı tarafından atanan Dekan yardımcısıdır. Pedagojik Formasyon Başkanı olan Dekan yardımcısı, programın idari ve mali konularındaki koordinatörüdür.

c) Pedagojik Formasyon Birimi Üyeleri: Birim üyeleri; eğitim bilimleri bölüm başkanı, doktorası ya da doçentliği eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanından olan bir öğretim üyesinden oluşur. Eğitim bilimleri bölüm başkanı akademik konulardaki koordinatördür. Diğer üye pedagojik formasyon başkanı ve eğitim bilimleri bölüm başkanına yardımcı olmaktadır.

ç) Pedagojik Formasyon Sekretaryası: Pedagojik Formasyon Biriminin sekretarya işleri için de yeterli sayıda personel görevlendirilir.

d) Sınav Hizmetleri Koordinatörü: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanıdır. Merkezdeki sınav hizmetlerinin organizasyonundan sorumludur.

e) Sınav Hizmetleri Koordinatörü Yardımcısı: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan yardımcılarıdır. Merkezdeki sınav hizmetlerinin organizasyonunda dekana yardımcı olmakla yükümlüdürler.

f) Sınav Bina Sorumlusu: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Birimi tarafından gerçekleştirilecek sınav salonlarının bulunduğu binanın sorumlusudur.

g) Salon Başkanı: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Birimi tarafından gerçekleştirilecek sınav salonlarında sorumlu olarak görevlendirilecek personeldir.

ğ) Sınav Gözetmeni: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Birimi tarafından gerçekleştirilecek sınav salonlarında başkana yardımcı olarak görevlendirilecek personeldir.

h) Üniversite: Sakarya Üniversitesini ifade eder.

ı) Eğitim Fakültesi: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesini ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM 
Pedagojik Formasyon Eğitim ve Sınav Hizmetleri Ek Ödemeleri

 

Eğitim Hizmetleri

MADDE 5 – (1) Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan ya da başka üniversitelerden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon eğitim hizmetleri Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenmektedir.

 

MADDE 6 – (1) Düzenlenecek eğitim programları gelen taleplere bağlı olarak Sakarya Üniversitesi Senatosunun kararı ve kabulü ile açılabilir. Açılması istenen programın başlama/bitiş tarihleri, eğitim süresi, ders gün ve saatleri, söz konusu eğitime istinaden gerçek ve tüzel kişilerin ödeyecekleri eğitim ücretlerinin tarihleri Üniversitenin Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

 

(2) Eğitim ücretleri YÖK tarafından belirlenen miktardır. Eğitim Programlarının ücretinin yatırıldığı hesap bilgileri:

T.C. Ziraat Bankası

Hesap Sahibi: Sakarya Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü

Şube Kodu: 1946 –Sakarya Üniversitesi

Hesap No: 1946-29516353-5030

IBAN: TR44 0001 0019 4629 5163 5350 30

 

MADDE 7 – (1) Açılmasına İzin verilen programa kayıtlar Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Hendek binalarında yapılır.

 

MADDE 8 – (1) Örgün ve uzaktan eğitim yöntemi ile gerçekleştirilen eğitimlerde; örgün eğitim için başvuru sahibinin ilgili eğitim ile ilgili belirtilen şartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir ve eksik bilgi var ise aday bilgilendirilir. Ayrıca; kişinin ilgili eğitime istinaden ödeme yapıp/yapmadığı, yapmış ise dekontta yer alan bilgilerin doğru olup/olmadığı kontrol edilir. Ödeme yapılmamış ise ya da yanlış yapılmış ise adaylar bilgilendirilir. Aday ödeme dekontunu Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Birimine sunmamış ise başvurusu kabul edilmez. Uzaktan eğitim yöntemi ile gerçekleştirilecek eğitimlerde ise; başvuru sahibinin ilgili eğitim ile ilgili belirtilen şartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir, eksik bilgi var ise aday bilgilendirilir. Kişinin ilgili eğitime istinaden ödeme yapıp/yapmadığı, yapmış ise dekontta yer alan bilgilerin doğru olup/olmadığı sistem üzerinden kontrol edilir. Ödeme yapılmamış ise ya da yanlış yapılmış ise adaylar bilgilendirilir. Aday tarafından dekontu sisteme yüklenmemiş başvurular kabul edilmez. Kabul edilen başvurular ile kişiler ilgili eğitim programına entegre edilir.

 

MADDE 9 – (1) Açılması istenen programın dönemi, başlama/bitiş tarihleri, eğitim süresi, ders gün ve saatleri, söz konusu eğitime istinaden gerçek ve tüzel kişilerin ödeyecekleri eğitim ücretleri ve tarihleri, Üniversitemiz Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Örgün veya Uzaktan Eğitim Yöntemiyle gerçekleşen eğitimler Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programı web sayfasında belirttiği tarih aralığında gerçekleşir.

 

MADDE 10 – (1) Ek Ödemeler: 2547 sayılı kanunun 58. maddesi uyarınca elde edilen gelirler, belirlenen eğitim programlarında görev alan kişilere aşağıda yer alan 1a ve 1b’de belirlenen kıstaslar çerçevesinde Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Gerçekleştirme Görevlisi imzası ile “Bireysel Gelir Getirici Faaliyet Cetveli” ve “Faaliyet Görevlendirme Tablosu” düzenlenerek ilgililere ek ödeme tahakkuk ettirilir. Eğitim Fakültesi Döner sermaye gelirlerinin gelir ve giderleri ile ilgili olarak (25.11.2016) tarihinden geçerli olmak üzere, Döner Sermaye gelirlerinde yasal kesintiler olan %8 KDV düşüldükten sonra kalan tutar 0 kabul edilip; %1 Peşin Gelir, %5 Araştırma Fonu, 0 Birim Payı (mal ve hizmet alımları) için ayrılması gerekmektedir. Diğer ödemelerin;

 

10-1a) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programında Üniversitede görev yapan öğretim elemanlarının derse girme ve danışmanlık karşılığında aşağıdaki tabloya göre yapılması; 

 

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİM HİZMETLERİ EK ÖDEME KRİTERLERİ

Örgün Öğretim Ders Anlatımı

Kadrosuna göre örgün birinci öğretim ek ders ücretinin 4 katı fazlası oranında saat ücreti ödenir.

Uzaktan Eğitim Canlı Ders Anlatımı

Kadrosuna göre örgün birinci öğretim ek ders ücretinin 4 katı fazlası oranında saat ücreti ödenir.

Ders Sunumu (Video Çekimi)

Kadrosuna göre örgün birinci öğretim ek ders ücretinin 4 katı fazlası oranında saat ücreti ödenir.

Öğretmenlik Uygulaması Dersi (Öğretim Elemanı)

Kadrosuna göre örgün birinci öğretim ek ders ücretinin 1.6 katı fazlası oranında saat ücreti ödenir.

 

10-1b) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programında öğretmenlik uygulaması milli eğitim müdürlüğü ödemeleri aşağıdaki tabloya göre yapılması (0 Birim Payından karşılanmak üzere);

 

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİM HİZMETLERİ EK ÖDEME KRİTERLERİ

Unvanı

Haftalık Ders Saati

Ek Ders Ücreti

(Saat)

Millî eğitim müdürlüğü uygulama koordinatörü

4

12.11 TL

Uygulama okulu müdürü

2

12.11 TL

Uygulama okulu koordinatörü

2

12.11 TL

Uygulama öğretmenlerine Öğretmenlik Uygulaması dersinden

6

12.11 TL

 

* (Uygulama öğretmenlerine bu kapsamda verilecek ek ders saati sayısının toplamı haftada 10 saati geçemez.)

 

 

 

 

Sınav Hizmetleri

MADDE 11 – (1) Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan ya da başka üniversitelerden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon eğitimi sonucunda verilecek sertifika öncesinde derslerdeki başarıların belirlenmesi için yapılan sınavları ve pedagojik formasyon için sertifika verilip verilemeyeceğini belirlemek üzere Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon birimi bünyesinde düzenlenmektedir.

 

MADDE 12 – (1) Söz konusu programla ilgili kişiler belirtilen tarih aralığında eğitimlerini tamamlarlar. Her bir eğitimin sınavı için başarım yüzdesi farklı belirlenir. Sınava tabi tutulmuş kişiler başarım yüzdesini tamamlamış iseler sertifika/belge almaya hak kazanmış sayılırlar.

 

MADDE 13 – (1) Ek Ödemeler: 2547 sayılı kanunun 58. Maddesi uyarınca elde edilen gelirler, belirlenen Eğitim Programlarında görev alan kişilere aşağıda yer alan 1a’da belirlenen kıstaslar çerçevesinde Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Gerçekleştirme Görevlisi imzası ile “Bireysel Gelir Getirici Faaliyet Cetveli” ve “Faaliyet Görevlendirme Tablosu” düzenlenerek ilgililere “ek ödeme” tahakkuk ettirilir.

 

13-1a) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programında sınav görevi ödemeleri aşağıdaki tabloya göre yapılması (0 Birim Payından karşılanmak üzere);

 

PEDAGOJİK FORMASYON SINAVLARI EK ÖDEME KRİTERLERİ

Sınav Hizmetleri Koordinatörü

5000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.

Sınav Hizmetleri Koordinatör Yardımcısı

4000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.

Salon Başkanı

1750 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.

Sınav Gözetmeni

1450 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.

Sınav Bina Sorumlusu

2000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.

 

Koordinatörlük

MADDE 14 – (1) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programında yönetim ve birim komisyonunda görev alan komisyon üyeleri; dekan, dekan yardımcıları, eğitim bilimleri bölüm başkanı ve faaliyete katkısı olan yardımcı öğretim elemanları aşağıda belirtilen çalışmalar ve puanlardan ödeme yapılmaktadır.

 

EK-3 PEDAGOJİK FORMASYON KOORDİNATÖRLÜK EK ÖDEME KRİTERLERİ

Eğitim Fakültesi Dekanı

Koordinatörlük işlerinden Ek-1’de yer alan puanları alır.

Pedagojik Formasyon Birimi Üyeleri

Koordinatörlük işlerinden Ek-1’de yer alan puanları alır.

Pedagojik Formasyon Birimi Sekretarya

Koordinatörlük işlerinden Ek-1’de yer alan puanları alır.

 

Programda bir (1) puan 1 Türk Lirası karşılığıdır. 

EK-1: PROGRAMIN AÇILMA ONAYI İLE KONTENJANLARIN BELİRLENMESİNDEN SONRA YÜRÜTÜLECEK OLAN FAALİYETLER VE PUANTAJLARI

 

Eğitim Fakültesi Dekanı, Pedagojik Formasyon Birimi

Her dönem başında haftalık ders programının hazırlanması ve duyurulması: (500 puan)
Pedagojik Formasyon Yönetim ve Birim Toplantısı (Haftada bir kez) (500 puan)
Eğitim-öğretim faaliyetlerine uygun ortamı hazırlamak ve Eğitim-öğretim faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesini sağlamak: (200 puan)
Haftada bir kez olmak üzere programda görevlendirilenlerin denetlenmesi (İzin, Rapor, Gelmeme vs. durumlarında): (200 puan)
Eğitim-öğretim faaliyetlerine yönelik araç-gereç temini, korunması: (200 puan)
Öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında Millî Eğitim müdürlüğü ile koordinasyonun kurulması, resmi yazışmaların yapılması: (200 puan)
Millî Eğitim okullarına öğretmenlik uygulaması dersine gidecek olan öğrencilerin gruplandırılması ve duyurulması (300)
Millî Eğitim okullarına öğretmenlik uygulaması dersine gidecek olan öğrenci gruplarının sorumlusu öğretim elemanlarının belirlenmesi ve duyurulması: (200 puan)
Millî Eğitim okullarında okul müdürü ve rehber öğretmenlerle görüşme ve bilgilendirme toplantısı: (200 puan)
Millî Eğitim okullarında yürütülen öğretmenlik uygulaması derslerinin denetlenmesi: (1000 puan).

Sekretarya

Her dönem için vize, final ve bütünleme programının hazırlanması ve duyurulması (300 puan)
Pedagojik Formasyon Yönetim ve Birim Toplantısı (Haftada bir kez) (500 puan)
Millî Eğitim okullarına öğretmenlik uygulaması dersine gidecek olan öğrencilerin gruplandırılması ve duyurulması: (200 puan)
Uzaktan Eğitim Platformunun kullanıma açılması (500 puan)
Uzaktan eğitimde öğrenci ve grupların oluşturularak sisteme işlemesi (200 puan)
Uzaktan eğitimde sistemin işler konumda tutulması (300 puan)