Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
(TÖMER)
İş Tanımı, Ücretlendirme ve Ek ödemelere İlişkin Usul ve Esaslar
(15.09.2017 tarih ve 597 sayı ve 38 Nolu Üniversite Yönetim Kurulu Kararı İle Değişim)
1) EĞİTİM HİZMETLERİ
Sakarya Üniversitesi’nde ya da başka üniversitelerde öğrenim görmek üzere ülkemize gelen, yine bu kapsamda çeşitli kamu kumrularınca burslandırılmış olarak öğrenim görmeye gelmiş gerçek kişiler ile Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik dil eğitim programlan Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (Sakarya Üniversitesi TÖMER) tarafından düzenlenmektedir.
Çerçevesi: Düzenlenecek eğitim programları gelen taleplere bağlı olarak Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün (Sakarya Üniversitesi TÖMER) kararı ve kabulü ile açılabilir. Açılması istenen programın adı, amacı, başlama/bitiş tarihleri, eğitim süresi, ders gün ve saatleri, söz konusu eğitime istinaden gerçek ve tüzel kişilerin ödeyecekleri eğitim ücretleri (Üniversitemiz ile T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı arasında yapılan protokol gereğince üniversitemize yerleştirilen Türkiye Bursları programı burslusu olanların hariç) Üniversitemiz Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Eğitim Elizmetleri Koordinatörü başkanlığında, Eğitim Programında görev alacak kişiler belirlenir.
Ücretlendirme: Eğitim ücretleri: Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Düzenlenecek her bir eğitim programına ait ücretlendirme ayrı ayrı belirlenir. Ancak sosyal projeler kapsamında sivil toplum kuruluşları ile yapılacak anlaşma ve protokoller uyarınca Sakarya Üniversitesi TÖMER Yönetim Kurulunun belirleyeceği oranlar doğrultusunda indirim uygulanabilir.
Eğitim Programlarının ücretinin yatırıldığı hesap bilgileri:
T.C. Ziraat Bankası
Hesap Sahibi: Sakarya Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü
Şube Kodu: 1946 -Sakarya Üniversitesi
Hesap No: 1946-29516353-5034
İBAN: TR33 0001 0019 4629 5163 5350 34
Başvuruların Alınması: Açılması kararlaştırılan programlar “örgün” ise; kayıtlar Sakarya Üniversitesi TÖMER binasında yapılır. Eğer; “Uzaktan Eğitim Yöntemi” ile açılması kararlaştırılmış ise web sayfasında ilan edilen başvuru sürecinde adaylar başvurularını Online sistem üzerinden gerçekleştirirler. Web sayfasında belirtilen tarih aralığında eğitimlerini tamamlayan kursiyerler sınava tabi tutulurlar ve başarılı olan kursiyerlere sertifıka/belgeleri verilir.
1
Başvuruların Kabulü ve Kontrolü: Örgün ve uzaktan eğitim yöntemi ile gerçekleştirilen eğitimlerde; örgün eğitim için başvuru sahibinin ilgili eğitim ile ilgili belirtilen şartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir ve eksik bilgi var ise aday bilgilendirilir. Ayrıca; kişinin ilgili eğitime istinaden ödeme yapıp/yapmadığı, yapmış ise dekontta yer alan bilgilerin doğru olup/olmadığı kontrol edilir. Ödeme yapılmamış ise ya da yanlış yapılmış ise adaylar bilgilendirilir. Aday ödeme dekontunu Sakarya Üniversitesi TÖMER’e sunmamış ise başvurusu kabul edilmez. Uzaktan eğitim yöntemi ile gerçekleştirilecek eğitimlerde ise; başvuru sahibinin ilgili eğitim ile ilgili belirtilen şartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir, eksik bilgi var ise aday bilgilendirilir. Kişinin ilgili eğitime istinaden ödeme yapıp/yapmadığı, yapmış ise dekontta yer alan bilgilerin doğru olup/olmadığı sistem üzerinden kontrol edilir. Ödeme yapılmamış ise ya da yanlış yapılmış ise adaylar bilgilendirilir. Aday tarafından dekontu sisteme yüklenmemiş başvurular kabul edilmez.
Kabul edilen başvurular ile kişiler ilgili eğitim programına entegre edilir.
Eğitim Süreci: Açılması istenen programın adı, amacı, başlama/bitiş tarihleri, eğitim süresi, ders gün ve saatleri, söz konusu eğitime istinaden gerçek ve tüzel kişilerin ödeyecekleri eğitim ücretleri, Üniversitemiz Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Örgün veya Uzaktan Eğitim Yöntemiyle gerçekleşen eğitimler Sakarya Üniversitesi TÖMER’in web sayfasında belirttiği tarih aralığında gerçekleşir.
Ek Ödemeler: 2547 sayılı kanunun 58. maddesi uyarınca elde edilen gelirler, belirlenen eğitim programlarında görev alan kişilere Ek-l’de belirlenen kıstaslar çerçevesinde Sakarya Üniversitesi TÖMER Müdürünün imzası ile “Bireysel Gelir Getirici Faaliyet Cetveli” ve ek’inde yer alan “Faaliyet Görevlendirme Tablosu” düzenlenerek ilgililere ek ödeme tahakkuk ettirilir.
Bu kapsamda görev alan ve ek ödeme tahakkuk ettirilecek görevler şunlardır;
Eğitim Hizmetleri Koordinatörü: Sakarya Üniversitesi TÖMER müdürüdür. Merkezdeki eğitim - öğretim hizmetlerinin organizasyonundan sorumludur.
Eğitim Hizmetleri Koordinatörü Yardımcısı: Sakarya Üniversitesi TÖMER müdür yardımcısıdır. Merkezdeki eğitim - öğretim hizmetlerinin organizasyonunda müdüre yardımcı olmakla yükümlüdür.
Yayın Komisyonu Üyesi: Merkez tarafınca yapılacak yayınların bilimsel etik ve kriterlere uygun olarak yapılmasını ve denetimini sağlamakla görevlidirler. Yayın komisyonunda 3 öğretim elemanı görevlendirilir. Görevlendirme TÖMER Müdürü tarafından yapılır.
2) SINAV HİZMETLERİ
Sakarya Üniversitesi’nde ya da başka üniversitelerde öğrenim görmek üzere ülkemize gelen, yine bu kapsamda çeşitli kamu kuramlarınca burslandırılmış olarak ülkemizde öğrenim görmeye gelmiş gerçek kişiler ile Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik dil düzeylerini belgelendirmek isteyenlere yönelik olarak yapılacak “yeterlilik ve seviye tespit sınavları” Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğümüz (Sakarya Üniversitesi TÖMER) bünyesinde düzenlenmektedir.
2
Çerçevesi: Düzenlenecek olan sınavlar gelen taleplere ve üniversitemizin çeşitli kurum ve kuruluşlar ile yapmış olduğu protokollere bağlı olarak (örneğin Türkiye Bursları programı) Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (Sakarya Üniversitesi TÖMER) tarafından gerçekleştirilir. Kamu ve Özel Sektör Kurum ve Kuruluşlarının göndermiş olduğu liste ile kişi isimleri sistemden alınarak kıyaslanır. Sınav için gerekli hazırlıklar Sakarya Üniversitesi TÖMER tarafından yapılır.
Sınavların Gerçekleştirilmesi Süreci: Söz konusu programla ilgili kişiler belirtilen tarih aralığında eğitimlerini tamamlarlar. Her bir eğitimin sınavı için başarım yüzdesi farklı belirlenir. Sınava tabi tutulmuş kişiler başarım yüzdesini tamamlamış iseler sertifıka/belge almaya hak kazanmış sayılırlar.
Sınav Sorularının Belirlenmesi: Sakarya TÖMER, sınavlarda kullanmak amacıyla bir soru bankası oluşturur. Soru bankası ihtiyaca göre güncellenir. Soruların hazırlanmasında öğretim elemanları görevlendirilir. Görevlendirmeler TÖMER Müdürü tarafından yapılır. Soru hazırlayıcıları tarafından hazırlanan sorular soru değerlendiricilerine gönderilir. Soru değerlendirme, ölçme-değerlendirme ilkelerine, soruların zorluk düzeyine ve özgünlüğüne göre yapılır. Uygun görülen sorular, soru bankasına alınır ve sınavlarda kullanılır. Her bir eğitim programının soruları, belirtilen, konulara göre soru dağılımları dikkate alınarak ve başarım ölçütlerini ölçebilecek şekilde seçilir.
Seviye Tespit ve Yeterlilik Sınavlarında kullanılan her bir soru için soru hazırlayıcısına ve değerlendiricisine ek ödeme cetvelinde belirtilen ücret ödenir. Soruların daha önce başka bir yerde kullanıldığının ortaya çıkması halinde hem soru hazırlayıcısından hem de soru değerlendiricisinden ek ödemenin iadesi istenir.
Ücretlendirme: Sınav Hizmetlerine istinaden ilgili taraflar arasında düzenlenen protokol çerçevesinde, kişi başı ücret belirlenmekte olup, bu ücretler kuruluşlar ya da bireyler tarafından ilgili hesaba yatırılmaktadır. Yalnız, Üniversitemize yerleşmiş bulunan öğrenciler ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından Üniversitemize Türkiye Burslusu olarak yerleştirilmiş öğrencilerden herhangi bir ücret alınmaz. Sosyal projeler kapsamında sivil toplum kuruluşları ile yapılacak anlaşma ve protokoller uyarınca Sakarya Üniversitesi TÖMER Yönetim Kurulunun belirleyeceği oranlar doğrultusunda indirim uygulanabilir. Bunun dışında bireysel olarak sınav hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerden alınacak ücretler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından yıllık olarak belirlenir.
Faturalandırma: Sakarya Üniversitesi TÖMER’in tanımlanmış hesabına, ilgili programın eğitim ücretlerini yatıran Gerçek ve Tüzel kişilerin ödemelerine ilişkin faturaları, önceden veya eğitim sürecinin tamamlanmasına müteakiben kesilebilmektedir.
Eğitimler için kesilen faturalarda KDV oranı %8’dir.
Sınav hizmetleri için kesilen faturalarda KDV oranı ’dir.
Ek Ödemeler: 2547 sayılı kanunun 58. Maddesi uyarınca elde edilen gelirler, belirlenen Eğitim Programlarında görev alan kişilere Ek-2’de belirlenen kıstaslar çerçevesinde Sakarya Üniversitesi TÖMER Müdürünün imzası ile “Bireysel Gelir Getirici Faaliyet Cetveli” ve Ek’inde yer alan “Faaliyet Görevlendirme Tablosu” düzenlenerek ilgililere “ek ödeme” tahakkuk ettirilir.
Bu kapsamda görev alan ve ek ödeme tahakkuk ettirilecek görevler şunlardır;
3
Sınav Hizmetleri Koordinatörü: Sakarya Üniversitesi TÖMER müdürüdür. Merkezdeki sınav hizmetlerinin organizasyonundan sorumludur.
Sınav Hizmetleri Koordinatörü Yardımcısı: Sakarya Üniversitesi TÖMER müdür yardımcısıdır. Merkezdeki sınav hizmetlerinin organizasyonunda müdüre yardımcı olmakla yükümlüdür.
Soru Hazırlayıcısı: Sınavlar için kullanılacak soruları hazırlayan öğretim elemanlarıdır. TÖMER Müdürü tarafından görevlendirilirler.
Soru Değerlendiricisi: Sınavlar için kullanılacak soruları değerlendiren öğretim
elemanlarıdır. TÖMER Müdürü tarafından görevlendirilirler.
Sınav Gözetmeni: Sakarya Üniversitesi TÖMER tarafından gerçekleştirilecek sınav salonlarında görevlendirilecek personeldir.
Sınav Bina Sorumlusu: Sakarya Üniversitesi TÖMER tarafından gerçekleştirilecek sınav salonlarının bulunduğu binanın sorumlusudur.
4
EK-1 EĞİTİM HİZMETLERİ EK ÖDEME KRİTERLERİ
Eğitim Hizmetleri Koordinatörü
Prof. Dr. örgün öğretim ek ders ücretinin, 80 katı kadar aylık ücret ödenir.
Eğitim Hizmetleri Koordinatörü Yardımcısı
Prof. Dr. örgün öğretim ek ders ücretinin, 60 katı kadar aylık ücret ödenir.
Yayın Komisyonu Üyeleri
Prof. Dr. örgün öğretim ek ders ücretinin 30 katı her bir yayın için ödenir.
Örgün Öğretim Ders Anlatımı
Kadrosuna göre örgün öğretim ek ders ücretinin % 60 fazlası oranında saat ücreti ödenir.
Uzaktan Eğitim Canlı Ders Anlatımı
Yüksek Öğretim Kurumlan Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslara göre yapılacaktır.
Ders Sunumu (Video Çekimi)
Yüksek Öğretim Kurumlan Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslara göre yapılacaktır.
EK-2 YETERLİLİK VE SEVİYE TESPİT SINAVLARI EK ÖDEME KRİTERLERİ
Sınav Hizmetleri Koordinatörü
5000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.
Sınav Hizmetleri Koordinatör Yardımcısı
4000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.
Soru Hazırlayıcısı
Sınavda kullanılan soru başına Prof. Dr. örgün öğretim ek ders ücreti
göstergesinin
Psi ücret olarak ödenir.
Sınavda kullanılan soru başına Prof. Dr. örgün öğretim ek ders ücreti göstergesinin
Soru Değerlendiricisi
Psi ücret olarak ödenir.
Sınav Gözetmeni
1450 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.
Sınav Bina Sorumlusu
2000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı oranında ücret ödenir.
5