Ana Sayfa
Duyurular
"sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Danışma Kurulu Uygulama Esasları" Yayımlanmıştır

"Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Danışma Kurulu Uygulama Esasları" Yayımlanmıştır

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DANIŞMA KURULU UYGULAMA ESASLARI

(02.03.2017 tarih ve 480 sayı ve 14 Nolu Üniversite Senato Kararı)
Bölüm 1.
Giriş
İşbu kurul Yükseköğretim Kurulunun resmi gazetede yayınlanan 8 Ekim 2016 tarihli 29851 sayılı kararına istinaden kurulmuştur.
1.1. AD
Danışma Kurulu’nun adı, “Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Danışma Kurulu (SAÜ-MFDK)” olacaktır. Danışma Kurulu, bundan sonra “SAÜ-MFDK” veya “Danışma Kurulu” olarak anılacaktır.
1.2. AMAÇ
• Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Danışma Kurulu’nun amaçları aşağıdaki gibidir:
• Mühendislik fakültesi bölümleri yönetimine danışmanlık ve destek sunmak,
• Mühendislik fakültesi eğitim öğretim amaç ve hedeflerinin güncellenmesine yardımcı olmak,
• Mühendislik fakültesi stratejik planlama sürecine destek vermek,
• Mühendislik fakültesinin eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme süreçlerini dünya çapındaki paydaşlarının (öğrencilerinin ve sektörün) ihtiyaçlarına duyarlı ve modern kavramlarla tutarlı olacak şekilde güncelleme ve iyileştirme çabalarına yardımcı olmak,
• Mühendislik fakültesi öğrencilerinin eğitimlerini stajlarla, mentorluklarla ve diğer öğrenim-iş deneyimleri (UMDE) ile zenginleştirecek fırsatları sağlamak,
• Üniversite sanayi işbirliği kapsamında proje, danışmanlık, sanayi odaklı tezler vb. konularda bağlantıların kurulmasına yardımcı olmak,
• Sanayici ve yöneticilerle görüşmeler sonucu eksik ve gerekli görülen konularda projeler geliştirmek ve/veya bu projeler için yarışmalar düzenlemek
• Mühendislik fakültesi öğrencilerinin mesleki yetkinliklerinin arttırılmasına katkıda bulunarak iş dünyası nezdindeki olumlu imajını güçlendirmek,
• İş dünyasından yöneticilerin derslerde veya farklı ortamlarda öğrenciler ve öğretim üyeleri ile bir araya gelmesinde katkıda bulunmak,
1.3. KONUM
SAÜ-MFDK’nın merkez ofisi Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığıdır.
Bölüm 2.
Üyelik Süreçleri
2.1. ÜYELİK
Danışma Kurulu’nda görev yapmak isteyen adayların aşağıdaki özelliklere sahip olması
gerekir:
• Mühendislik uygulamalarına ilgi duyan (ancak bu alanlardan mezun olma şartı aranmamaktadır),
• Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi işleyişini ve programlarını yakından tanıyan
• Danışma Kurulu’nun faaliyetlerinde aktif olarak yer almaya hazır üniversite, sanayi, kamu ve sivil toplum kuruluşlarında çalışan kişiler ile tüzel kişiliklerin belirleyici temsilciler üyelik için başvurabilir.
2.2. Ücretler
Danışma Kurulu üyeleri için herhangi bir ücret belirlenmemiştir.
Bölüm 3.
Organizasyon Yapısı
3.1. Üyeler
SAÜ-MFDK, oy hakkına sahip en fazla yüz (100) üyeden oluşur ve bu üyeler, Mühendislik fakültesinin amaçlarına ve hedeflerine katkıda bulunma becerileri ve bireysel uzmanlıkları dikkate alınarak seçilir.
3.2. Üyelerin Seçimi ve Ataması
Danışma Kurulu’nun ilk üyeleri, Sakarya Üniversitesi Senatosu tarafından seçilir ve resmen atanır. Bir sonraki atamalar mevcut danışma kurulunun oy çokluğu ile seçilir. Adayların resmi ataması, Mühendislik fakültesi dekanlığı tarafından gerçekleştirilir.
3.3. Danışma Kurulu Yönetimi
Danışma Kurulu yönetimi, Başkan ve iki Başkan Yardımcısı olmak üzere 3 kişiden oluşur.
Başkan: Danışma Kurulu Başkanı, Danışma Kurulu üyeleri arasından seçilir. Danışma Kurulu’nun ilk toplantısında, Mühendislik Fakültesi Dekanı Danışma Kurulu Başkanı olarak görev yapar. Danışma Kurulu başkanının görev süresi dört (4) yıldır. Başkan, Danışma Kurulu’nun bütün toplantılarına katılır ve Danışma Kurulu’nun hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli diğer görevleri yerine getirir. Başkanın yokluğunda, Danışma Kurulu toplantılarına Başkan Yardımcısı, başkanlık eder.
Başkan Yardımcıları: İki (2) Başkan Yardımcısı, Danışma Kurulu üyeleri arasından seçilir. Başkan Yardımcısı’nın görev süresi dört (4) yıldır. Başkanın verdiği görevleri yerine getirir.
Başkan ve Başkan Yardımcıları en fazla 2 dönem atanabilir.
Yazman: Her toplantı için toplantı öncesinde Mühendislik Fakültesi dekanlığı tarafından akademik veya idari kadrosu arasından seçilir. Yazman, Danışma Kurulu’nun bütün kayıtlarını tutar ve raporlar.
3.4. Üyelik Süresi
Resmi yıl 1 Ocak ile 31 Aralık arasıdır. Kısmi görev süreleri, normal görev süresi sayılmamaktadır. Üyelerin görev süresi dört (4) yıldır. Üyeler ek dönemler için yeniden atanabilir. Üst üste iki (2) kurul toplantısına mazeret bildirmeden katılmayan danışma kurulu üyelerin üyelikleri düşer.
3.5. Görev Süresi Dolmamış Pozisyonların Doldurulması
Herhangi bir üyenin görevlerini yerine getirememesi ya da süresi dolmadan ayrılması halinde, Danışma Kurulu, Madde 3.2. uyarınca boşalan pozisyonu doldurur. Yeni üyeler, gerçekleştirilecek ilk olağan Danışma Kurulu toplantısında Mühendislik Fakültesi Dekanlığının önerisi ve yönetim kurulunun oy çoğunluğu ile atanarak görevlerine başlar. Yeni atanan üye, yeniden seçim ve görev süresine ilişkin yukarıda belirtilen şartlar aynı kalmak kaydıyla, bir önceki üyenin kalan görev süresi boyunca görev yapar.
3.6. Odak Grupları
Eğitim öğretim süreçlerinin güncellenmesi, uzun ve kısa dönemli stajların yürütülmesi, proje konularının belirlenmesi, Mühendislik fakültesi stratejik planlama faaliyetlerinin yürütülmesi gibi özel faaliyet alanlarında çalışmak üzere SAÜ-MFDK üyelerinden oluşan odak grupları iki (2) yıl süre ile belirlenir. Grup üyeleri arasından bir grup lideri belirlenir. Odak grupları üç (3) ayda en az bir (1) toplantı yapar. Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanları akademik temsilci olarak odak gruplarında yer alabilir.
Bölüm 4.
Toplantılar
4.1. Toplantı Bildirimleri
SAÜ-MFDK Bölümü Danışma Kurulu’nun toplantı tarihini, saatini ve yerini, çoğunlukla
Danışma Kurulu üyelerinin önerisi üzerine, Mühendislik Fakültesi dekanlığı belirler. Söz konusu toplantı(lar)dan en az on beş(15) gün önce Mühendislik Fakültesi dekanlığı, Danışma Kurulu’nun bütün üyelerini (e-posta veya telefon yoluyla) toplantıdan haberdar eder ve yine söz konusu toplantıdan en az 1 hafta önce Danışma Kurulu’nun her bir üyesine toplantı için hatırlatma gönderilir. Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanları Danışma Kurulu toplantısına katılabilir.
4.2. Olağan Toplantılar Danışma
Kurulu’nun olağan toplantıları, her takvim yılında, genellikle güz ve bahar dönemlerinde olmak üzere iki kez düzenlenir. Danışma Kurulu toplantılarına çağrılı üyeler de katılabilir ve tartışmalarda yer alabilir. Ancak üyeler toplantılara kendilerini temsil etmek üzere bir başkasını gönderemezler.
4.3. Olağanüstü Toplantılar
Danışma Kurulu Başkanı, veya başkanın yokluğunda Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı veya Mühendislik Fakültesi Dekanı ya da en az beş (5) Danışma Kurulu üyesinin isteği üzerine olağanüstü Danışma Kurulu toplantıları da düzenlenebilir.
4.4. Toplantı Gündemleri
Danışma Kurulu’nun olağan ve olağanüstü toplantılarının gündemi Danışma Kurulu önerisi ile birlikte Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından belirlenir ve toplantı daveti ile birlikte gönderilir. Danışma Kurulu toplantıları, çeşitli tartışma, sunum ve/veya geziler aracılığı ile öğrenciler, idari ve akademik kadro ile doğrudan etkileşim içerisinde de geçebilir.
4.5. Toplantı Nisabı, toplantı kararı
Toplantı nisabı, Danışma Kurulu üyelerinin üçte biridir. Toplantı kararı Danışma Kurulunun oyçokluğu ile verilir.
4.5. Toplantı ve karar nisabı
Toplantı üye tam sayısının üçte biri ile toplanır. Kararlarda Toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile verilir
4.6. Toplantı Tutanakları
Danışma Kurulu’nun olağan ve olağanüstü toplantılarında tutanak tutulur. Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Danışma Kurulu’nun olağan ve olağanüstü toplantılarını müteakip otuz (30) gün içerisinde her bir Danışma Kurulu üyesine toplantı tutanaklarının bir kopyasını gönderir.
4.7 Toplantı Kuralları
Toplantı tutanağında toplantıya katılan ve gelmeyen üyelerin adı tutanağa kaydedilir. Danışma Kurulu’nun temel amacı serbest bilgi alışverişi olduğundan, toplantı adabına ilişkin resmi bir kurallar dizisi belirlenmemiştir.
Bölüm 5.
Değişiklikler Ve Yürürlük Tarihi
5.1. Değişiklikler
Değişiklik teklifleri düzenli gerçekleştirilen toplantılarda sunulur. Uygulama Esaslarında yapılması istenen değişiklik teklifleri, Danışma Kurulunun isteği üzerine Mühendislik Fakültesi Dekanlığına sunulabilir. Mühendislik Fakültesi Dekanlığı kendisine sunulan değişiklik tekliflerini, bir sonraki olağan toplantıdan en az bir ay önce Danışma Kurulu üyelerine yazılı olarak raporlar. İşbu Uygulama Esasları metni, toplantıya katılan danışma kurulu üyelerinin üçte ikisinin oyu ile değiştirilebilir.
5.2. Yürürlük Tarihi
İşbu Uygulama Esasları, Sakarya Üniversitesi Senatosundan geçtiği tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.